Bebeğin Ense Kalınlığı Kaç Olmalı? Ne Zaman ve Nasıl Ölçülür?
Bebeğin Ense Kalınlığı Kaç Olmalı? Ne Zaman ve Nasıl Ölçülür? Anormal durumunda ne yapmalı? Sonuçları nelerdir?
Gebelik esnasında bazı testler yapılması gerekmektedir. Bunlardan bir tanesi de ikili testtir. İkili test esnasında bebeğin ense kalınlığı ölçülmektedir. İkili test esnasında ilk yapılan ense kalınlığı testi, bebeğin ensesinin arkasındaki sıvı kısmın kalınlığının ölçülmesine verilen isimdir. Ense kalınlığı testinde maalesef insan yani doktorun bakış açısı belirleyici olabilmektedir. Ölçümün doğruluğu bunun için değişkenlik gösterir. Emin olunmadığı durumlarda bir başka doktora test tekrarlatılabilir.
Ense Kalınlığı Kaç Olmalıdır?
Ense kalınlığı testi ultrasonografi tekniği ile yapılmaktadır. Bu test gebeliğin 11 ve 14. Haftasında yapılmaktadır. Gebeliğin 11 veya 14. Haftasındaki bebeğin ense kalınlığı 45 – 84 mm arasında olmalıdır. Bu değerlerin dışındaki ölçümler bebekte down sendromu veya kalp riskini akla getirmektedir. Ense kalınlığı testi son yıllarda takiplere girdiği için çok yeterli veriler olmamaktadır. Bu nedenle bazen doktorlar sonuçları yanlış değerlendirebilir. Üstelik çoğul gebeliklerde ense kalınlığı testi yapılmamaktadır.
Gebelikte Ense Kalınlığı Testi
11 – 14 hafta arasında yapılan ense kalınlığı testi, ultrasonografi ile ölçülür. Bu ölçüm için hekimler özel eğitim almaktadır. Doğru ölçüm için bebeğin uygun pozisyonda olması gerekir, ayrıca ultrason cihazının görüntüsünün net olması da önemli bir unsurdur. Genel olarak karından yapılsa da bazı durumlarda vajinal ultrasona gerek duyulabilir. Ölçüm değeri 2,5 mm üstünde artış olduğunda down sendromu riski taşımaktadır. Genetik unsurlar ve enfeksiyonlarda ense kalınlığını etkileyebilir. Bu nedenle down sendromu tespitinde ense kalınlığı belirleyici değildir.