Et Beni Tedavisi
Et beni nedir? Tehlikeli midir? Kanser belirtisi olabilir mi? Nasıl teşhis edilir? Tedavisi nasıl yapılmalıdır?
Et Beni Nedir Nasıl Oluşur?
Et beni cildin katmanlarında oluşan deformasyon sonucu, bir yerin diğer yerlere göre daha fazla gelişmesinin sonucudur. Polip, papillom ve nevüs diğer isimleridir. Cilt renginde olduğu gibi genelde kahverenginin türev renklerindedir. Tedavi edilmediği sürece büyümeye devam eder. Boyu 1mm ile 5-10 cm e kadar olabilir. Doğuştan olabildiği gibi 20 yaşından sonra da çıkmaya başlamaktadır. Benlerin ortaya çıkmasında birçok sebep vardır. Bunlar ani rahatsızlıklar, kilo kaybı ya da şişmanlık, hamilelik, menopoz, stres ve hormon hastalıkları gibi hastalıklar et beni çoğalmasında etkendir. Genelde zararsız, ezilmedikçe ağrı yapmayan parçacıklardır. Hastalar estetik amaçlı şikâyetçi olurlar. Çoğunlukla siğillerle karıştırılırlar. Siğillerin üzeri pürüzlüdür. Fakat et benleri pürüzsüz düzgün yüzeylidirler.
En Sık Görüldüğü Yerler?
Erkek ve kadınların genital bölgelerinde, boyun ve yüz çevresinde, koltuk altlarında rastlanır.
Et Benleri Kansere Yol Açar Mı?
Et benleri zararsız yapıdadırlar. Alınmayacaklar ise takip edip dikkat edilmelidir. Genital bölgede virüs olabileceğinden tehlikeli olabilirler. Bu yüzden genital bölgedeki et benlerinin alınması faydalı olacaktır.
Et Benlerine Ne Zaman Dikkat Edilmelidir?
Eğer birden fazla bölgede ise ve çoğalmaya başlamışsa doktora gitmekte fayda vardır.
Et Beni Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Radyofrekans, kriyoterapi, koterizasyon, cerrahi ya da bitkisel yöntemleri vardır.
Radyofrekans: radyo dalgalarının ısıya dönüşmesiyle uygulanan tedavi şeklidir.
Kriyoterapi: dondurarak yapılan tedavi şeklidir. Dondurarak et beni alınır fakat sınırları belli olmadığı için gereğinden fazla dokuya zarar verebilir. Sonucunda çukurlara sebep olur.
Koterizasyon (buharlaştırma yöntemi) : her türlü et beni için uygulanabilir. % 95 tek seansla bir daha çıkmamak üzere sonuçlanır. Diğer tedavi yöntemlerine göre daha az iz bırakır ve önceki haline göre çok daha güzel gözükür. Lazerle et beni tedavisi uygulanmaz.
Et Beninde Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kişniş İle Tedavi
Kişniş öğütülür ya da öğütülmüş alınır. Et beninin üzerine masaj yapılarak yedirilir. 5 dakika sonra ılık su ile yıkanır. Birer gün ara verilerek kür et benine uygulanır. Genelde kahverengi benler için etkilidir.
Keten Tohumu İle Tedavi
Kahverengi benleri yok etmede etkilidir. Keten tohumu bir çay kaşığı bal ile karıştırılır. Maske kıvamına gelince benin üzerine sürülür ve 5 dakika sonra yıkanıp temizlenir.
Elma Sirkesi İle Tedavi
Her türlü cilt temizliğine faydası olan elma sirkesinin et benini de yok etmede faydası vardır. Eşit miktarda alınan elma sirkesi ve su cezveye konulup kaynatılır. Bu su ile cilde buhar banyosu yaptırılır ve aynı su ile ben temizlenir.
Anason Tohumu İle Tedavi
Anason tohumları tencereye konulup kaynatılır ve ardından su süzülür. Bu su ile et benin olduğu bölge masaj yapılarak temizlenir. Bu su aynı zamanda lekelerin de azalmasına yardımcı olur.
Arpa Unu İle Tedavi
Arpa unundan hamur yapılır ve bu hamur et benin üzerine konulur. 1.5 -2 saat bekletilir. Et beninin geçmesinde faydalı olacaktır.
Âşık Otu İle Tedavi
Âşık otu cezvede kaynatılır ve süzülerek cilde uygulanır. Yıkanmasına gerek yoktur.
Biberiye İle Tedavi
Biberiye çiçeği ve yaprağı 2 gram kadar kaynatılıp et benin üzerine uygulanır.
Et beni İçin Yoğurt Ve Mısır Unu Maskesi
Yoğurt maskesi için; bir tatlı kaşığı yoğurt ve bir tatlı kaşığı karbonat karıştırılıp maske yapılır. Et benin üzerine uygulanır ve 45 dakika bekleyip ovalayarak çıkartılır.
Mısır unu maskesi için; bir yemek kaşığı mısır unu, bir yemek kaşığı kil, bir yemek kaşığı su ve bir yemek kaşığı el kremi karıştırılır ve et benin üzerine uygulanır. 4-5 dakika bekleyip ovalayarak çıkartılır.